Rüya Analizi Nedir?

Rüya ve rüya analizi özelikle danışanlar tarafından çok merak edilen kavramlardır. Gördüğünüz rüyanın anlamı nedir, rüyada görülen semboller ne işe yarıyor, bunların anlamları nelerdir soruları sık sık aklınıza gelmektedir. Rüyalar bu yüzden insanlığın ilk günlerinden beri merak edilen kavramlar haline gelmiştir. Psikoloji dünyası ise rüya analizi ile 1900’lü yıllarda ilgilenmeye başlamıştır. Son zamanlarda ise psikanaliz ve psikoterapide rüyaların anlamları da çalışılmaktadır. Terapilerde rüyanın yorumlanması, rüya analizi önem kazanmaktadır. Psikoterapide rüya analizini ilk kullanan kuramcı Sigmund Freud’dur.

Rüya Analizi Nedir?
 

Freud, rüya görmemizin bir anlamı olduğunu ifade etmiştir. Kişinin gün içerisinde kendisine söylemek istemediği yaşantıları, geçmiş hayatındaki yaşantıları rüya yoluyla gün yüzüne çıkardığını belirtmektedir.

Jung ise rüyayı kişinin bilindışının gün yüzüne çıkması olarak ifade etmektedir. Jung, rüya analizinde her bir simgenin ayrı ve biricik anlamı olduğunu ifade etmiştir. Kişinin rüyasında bir nesnenin ortaya çıkışını anlamlandırmak için kişinin bilinç düzeyinin de net olarak ifade edilmesi ve tanımlanması da gerekmektedir. Eğer ki kişinin normal yaşantısını tam anlamıyla bilmiyorsak rüyayı doğru yorumlamak da pek mümkün değildir.

Rüyadaki Sembollerin Anlamı Nedir?

Freud’a göre rüyalardaki semboller evrenseldir. Örneğin silah, sopa, bıçak vs gibi delici, yırtıcı ve sivri aletler psikanalizde penisi temsil eder. Kutu, sepet, gibi semboller ise genel anlamda vajinayı temsil eder. Su ise doğumu temsil eder. Bazı yerlerde ise anne karnına geri dönmeyi ya da cinsel ilişkiyi temsil eder. Rüya analizi bu noktada devreye girer.

Jung ise ortaya çıkan sembolleri kollektif bilinçdışı tanımıyla ifade eder. Kollektif bilinçdışı var olan bilgilerin kuşaktan kuşağa göre aktarılması anlamına gelir. Örneğin yılandan ilk zamanlarda insanlar çok korktuğu için yılandan korkma duygusu kollektif bilinçdışından gelmektedir.

Jung, Freud’un aksine rüyalarda görülen nesnelerin belli bir anlamı olmadığını ifade eder. Kişiler rüyalardaki nesneleri kendi hayatlarından rüyalarına taşırlar. Bu yüzden her sembol her kişi için farklıdır. Örneğin; kişi rüyasında arslan görüyorsa bu bir kişi için korku, üzüntü, saldırı ifade eder. Başka biri için gücü ve hakimiyeti simgeler. Bir kişi korktuğunu yılan simgesiyle ortaya çıkartırken diğer bir kişi ise bu korkuyu timsahla ortaya koyar. Burada tamamen bilinç düzeyindeki anlamlar önemlidir. Burada rüya analizi ‘nde bireysel özellikler devreye girer.

Neden Rüya Görüyoruz?

Freud’a göre rüyaların kaynağının iki sebebi vardır. Biri bir gün önce yaşanan olaylar diğeri ise çocukluk yaşantılarıdır. Jung da bu durumu kabul etmekle beraber rüyaların analizinde atalarımızdan bizlere aktarılan yaşantıları da değerlendirmemiz gerektiğini ifade etmiştir.

Freud rüyaları yasaklı cinsel yaşantıların bir dışa vurumu olarak ifade ederken, Jung ise rüyaların insanın varoluş amacıyla ilgili olduğunu ifade etmektedir. Rüyaların insanın doğasında var olduğunu ifade etmektedir.


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın